Αναγνώστες

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Επιτάφιος θρήνος

Καθώς παρακολουθούμε τις ακολουθίες αυτών των ημερών συνειδητοποιούμε (έστω και αμυδρά) πόσο πλούτο αλλά και διακριτικότητα έχει η λατρεία μας. Οι ύμνοι που ψάλλονται είναι ασύγκριτοι! Το μέλος αφενός ποικίλο ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον μας αδιάπτωτο, αφετέρου κατανυκτικό μας εισάγει στο πένθος των Παθών, αλλά με πολλές αχτίδες ελπίδος και πίστης στην Ανάσταση. Η χαρμολύπη διάχυτη! 
Όσο για τον λόγο των τοπαρίων, δεν ξέρω τι να πω! Μόνο με θεϊκή έμπνευση μπορούν να γραφούν τέτοιοι ύμνοι! Και μόνο η ελληνική γλώσσα -όχι η σύγχρονη που την έχουμε τόσο φτωχύνει- δίνει τόσες δυνατότητες στον υμνογράφο να περιγράψει γλαφυρά τα συγκλονιστικά γεγονότα και τα συναισθήματα των προσώπων που συμμετέχουν στο θείο δράμα -αλλά όχι σπαραξικάρδια... αυτή είναι η διακριτικότητα- και να εμβαθύνει δογματικά στο μυστήριο της θείας οικονομίας! Η υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι  ένας ανεξάντλητος θησαυρός, μια πηγή προσωπικού πλουτισμού θεολογίας και αενάου κοινού εκκλησιαστικού βιώματος!
Αν η ζωή μου ήταν μόνο μία Μεγάλη Εβδομάδα θα μου ήταν υπεραρκετή!
Καλή Ανάσταση!

Μερικές φωτογραφίες από τον φετινό μας Επιτάφιο (Ενορίας Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου)


Στο εσωτερικό του Επιταφίου ο Χριστός αποκαθηλωμένος στα χέρια της Παναγίας Μητέρας του. Ο μητρικός πόνος τόσο εκφραστικά αποτυπωμένος στο πρόσωπό της!



Στην πλάτη του Επιταφίου το κενό καινό μνημείο!
Οι άγγελοι κηρύττουν ήδη την Ανάσταση!


 

Οι πρωτομαστόρισσες Χρύσα (αριστερά) και Στέλλα (δεξιά) κατέθεσαν και φέτος τον άπειρο κόπο τους. Να είναι ευλογημένες! Κοντά τους δούλεψαν και πολλές άλλες κυρίες και μικρά παιδιά! Για όλους μικρούς και μεγάλους ας γίνει η εμπειρία της προετοιμασίας του Επιταφίου μια αφορμή για εσωτερική προετοιμασία και εργασία πνευματική.

1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Όσο για τα υμνογραφικά, θυμάμαι τον μακαρίτη τον πατέρα μας που όταν τελείωνε η πρωινή Λειτουργία του Μ. Σαββάτου έλεγε: "Τώρα είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω" (τη Μεγάλη Εβδομάδα).
Άξιες όσες εκοπίασαν, και καλή Ανάσταση σε όλους μας!