Αναγνώστες

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Αδυναμία εις τον κύβον



Για να λυθεί το προσφυγικό πρέπει να συντρέξουν τρεις παράγοντες:
Να συνεννοηθεί η Ευρώπη - Να οργανωθεί η Ελλάδα - Να τηρήσει η Τουρκία τις υποσχέσεις της.

Πρώτος παράγοντας-ενδεικτικά: Η Ουγγαρία δηλώνει πως δεν μπορεί να ορίζουν οι Βρυξέλλες την πολιτική της στο θέμα των προσφύγων. Η Αυστρία κλείνει τα σύνορά της χωρίς προσυνεννοήσεις και μιλάει σκληρότατα. Η Κροατία μόλις από το 2014 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπλέει με τους αντάρτεςκτλ. Ποιο ευρωπαϊκό όργανο και ποιες ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να αναγκάσουν τις χώρες σε κοινή θετική αντιμετώπιση του προσφυγικού; Προφανώς none!! Αλλά και τα κράτη που είχαν κάπως ανοίξει την αγκαλιά τους κατά βάθος ανέπνευσαν ανακουφισμένα από τον περιορισμό των προσφυγικών ροών (Όρα δηλώσεις Τουσκ)!
Πρώτη  αδυναμία!!!
Δεύτερος παράγοντας-ενδεικτικά: Η Ελλάδα είναι τόσο οργανωμένη που δεν ξέρει καν πόσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο έδαφός της. Προσπαθεί να τους μετρήσει... πώς, έναν-έναν... Δεν έχουν καταμετρηθεί πόσοι εισήλθαν και πόσοι εξήλθαν. Υποτίθεται ότι υπάρχει έλεγχος και καταγραφή στα σημεία εισόδου και εξόδου. Δεν μπορεί να σταματήσει την προώθηση των δύστυχων ανθρώπων στην Ειδομένη. Τους έχει παραδώσει στους λαθροδιακινητές. Δεν προνοεί να στήσει στοιχειώδεις υποδομές ενώ βλέπει το τσουνάμι να έρχεται. Η τοπική αυτοδιοίκηση και η ιδιωτική συνεισφορά μπαλώνουν κάπως την κατάσταση η οποία παραμένει χαώδης.
Δεύτερη αδυναμία!!!
Τρίτος παράγοντας: Η Τουρκία είναι ο πρύτανης της διπλωματίας, των τσαλιμιών, των εκβιασμών και της ασυνέπειας. Πώς τα καταφέρνει, με οποιονδήποτε Πρόεδρο και Πρωθυπουργό -το σημερινό δίδυμο είναι "αχτύπητο"-, κρατά στο χέρι και Ευρώπη και Αμερική, πάντα κερδίζει, πάντα ξεγλιστράει. Με μοχλό το προσφυγικό θα καταφέρει -να το θυμηθείτε- να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν προλάβει βέβαια, γιατί μπορεί να έχει διαλυθεί η Ε.Ε. ακριβώς λόγω του προσφυγικού. Αλλά οι προσφυγικές ροές θα ελέγχονται αποκλειστικά από το τουρκικά εθνικά συμφέροντα και όχι από συμφωνίες.
Τρίτη αδυναμία!!!
Αδυναμία εις τον κύβο λοιπόν! Ας ετοιμαστούμε για πολύ βαριά κατάσταση! Δεν το λέω με καμιά εμπάθεια. Λυπάμαι βαθύτατα τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους, τους συμπονάω. Λυπάμαι που έπεσαν θύματα και του πολέμου και της προσφυγιάς και της ανελέητης διπλωματίας. Λυπάμαι ωστόσο πολύ και την πατρίδα μου, η οποία ήδη ασθενής  και ψυχορραγούσα, μπαίνει σε μια φοβερή  και άδηλη περιπέτεια.
Ο Θεός βοηθός!!!
*Υπάρχει κι ένας τέταρτος παράγοντας επίσης στη σφαίρα του αδυνάτου: Να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στα κράτη της Αφρικής!!!!
**Διάλεξα μια φωτογραφία με χαμογελαστά παιδικά προσωπάκια. Δεν αντέχω πια τη φρίκη των εικόνων της εξαθλίωσης των προσφύγων...

1 σχόλιο:

Ωραιοζήλη! είπε...

Ευτυχώς ο Θεός είναι μεγάλος, και τόσα χρόνια όπως βλέπεις με την ίδια ακριβώς οργάνωση σαν χώρα έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε!
Καλό σαββατοκύριακο :)