Αναγνώστες

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Τραγωδία τεραστίων διαστάσεων

  

    Αυτή η φρίκη στην Ειδομένη, στο λιμάνι, στην Πλατεία Βικτορίας, στο Ελληνικό, στα νησιά μας και όπου αλλού σ' ολόκληρη πια την Ελλάδα! Μετά από κάθε δελτίο ειδήσεων το στομάχι μας ένας κόμπος κι η θλίψη ανείπωτη...!
   Ως πού θα φθάσει αυτό το χάος! Φοβάμαι πως αυτή η κωλυσιεργία και η δυστοκία στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και η απίστευτη ανοργανωσιά της δικής μας "διοίκησης" -τρόπος του λέγειν διοίκησης- αποσκοπούν στο να πεθάνουν οι πρόσφυγες από αρρώστιες, πείνα, ταλαιπωρία και μεταξύ τους συγκρούσεις για ένα πιάτο φαγητό.
   Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση. Το τσουνάμι το βλέπαμε που ερχόταν. Οι πιο απλοί άνθρωποι, ο πιο απλός νους καταλάβαινε ότι κάποια στιγμή θα εγκλωβίζονταν στην Ελλάδα κάποιες χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν έπρεπε να είμαστε έτοιμοι με κέντρα φιλοξενίας ώστε να παράσχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με πλάνο και σχεδιασμό για το πού θα κατευθυνθούν οι πρόσφυγες και αποτροπή τους με κάθε μέσο από τον να προωθηθούν προς την Ειδομένη, ιδίως τις τελευταίες ημέρες που τα σύνορα είναι κλειστά;
   Άκουσα σήμερα μία κοπέλα-εθελόντρια στην Ειδομένη, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν και παγώνουν χωρίς ελπίδα διαφυγής και όπου σήμερα χτυπήθηκαν μεταξύ τους για ένα σάντουιτς, να λέει: "Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα! Δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα και οργάνωση!".
   Οι εθελοντές πολλοί, η ανθρωπιά των Ελλήνων δεδηλωμένη και εκφρασμένη με κάθε τρόπο, αλλά τώρα πια το πράγμα θέλει κρατική οργάνωση και επιβολή. Πηγαίνουν ιδιώτες με ό,τι η καλή τους προαίρεση έχει να προσφέρει και φυσικά κινδυνεύει η ακεραιότητά τους από ένα επιθετικό πλέον πλήθος που βρίσκεται σε απόγνωση. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε με στρατό τη ροή προς τα σύνορα, όπου έχουν μαζευτεί πάνω από 13.000 άνθρωποι με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Και να απομακρυνθούν επίσης από τα σύνορα κάποιες χιλιάδες πριν είναι πολύ-πολύ αργά; Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανθρωπιστική τραγωδία τεραστίων διαστάσεων και ναι μεν θα έχουν ευθύνη οι Βαλκάνιοι που έκλεισαν τα σύνορά τους, αλλά θα έχουμε κι εμείς μεγάλο μέρος ευθύνης εξαιτίας της ανικανότητάς μας.



Στην Πλατεία Βικτορίας δεν υπήρχαν χημικές τουαλέτες-μόλις προχθές άκουσα ότι θα τοποθετηθούν- για να αποτρέπεται η παραμονή των προσφύγων. Πέστε μου πού αποπατούν εδώ και βδομάδες και μήνες οι άνθρωποι που κατά εκατοντάδες παραμένουν ή έστω διέρχονται από εδώ; Και τι κάνουν οι περίοικοι, με όση καλή διάθεση κι αν διαθέτουν, γύρω από μια βρωμερή χαβούζα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: