Αναγνώστες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Οι σημερινοί Άγιοι


Στις 29 του μηνός Δεκεμβρίου
μνήμη πάντων των Χριστιανών
που πέθαναν μαρτυρικά για τη Δόξα του Χριστού,
από πείνα, δίψα, κρύο και μαχαίρι...


Μεταξύ των άλλων τιμωμένων Αγίων - των 14.000 αναιρεθέντων νηπίων υπό του Ηρώδη, του Οσίου Αθηνόδωρου, του Οσίου Μαρκέλλου και άλλων- η Εκκλησία αφιερώνει τη σημερινή ημέρα στους άγνωστους μάρτυρές της που πέθαναν για την αγάπη και τη δόξα του Χριστού από πείνα ή δίψα ή από την έκθεση στην παγωνιά ή από το μαχαίρι του δημίου. Ποιος ξέρει πόσοι να είναι αυτοί; Τα καταγεγραμμένα συναξάρια αφορούν σε χιλιάδες μάρτυρες, αλλά και πόσοι ακόμη είναι οι άγνωστοι, οι αμέτρητοι, οι άγραφτοι, οι ατίμητοι από τους ανθρώπους; Η Εκκλησία δεν γνωρίζει τα ονόματα όλων. Μα ο Θεός δεν ξεχνά κανέναν. Τις τρίχες του κεφαλιού μας έχει μετρημένες. Δεν θα έχει μετρημένους τους Αγίους Του; Και θα τους τιμά με τρόπο πνευματικό κι ασύλληπτο για το δικό μας τιποτένιο μυαλουδάκι!
Αλλά και πόσοι νέοι μάρτυρες προστίθενται καθημερινά στη χορεία αυτών των Αγίων; Πόσοι να είναι οι σύγχρονοι μάρτυρες στη Συρία, στο Ιράκ, στις χώρες της Αφρικής; Κάποιους αποκεφαλισμούς έχουμε δει στις οθόνες μας. Φοβάμαι πως έχουν συμβεί πολύ περισσότεροι. Αλλά και διωγμοί έγιναν στο Κομπάνι και αλλού. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την ταλαιπωρία της πείνας, της δίψας, της άπειρης κόπωσης, του καύσωνος ή του ψύχους, του τρόμου...
Ας αφιερώσουμε τη σημερινή ημέρα σ' αυτούς τους νεομάρτυρες κι ας ικετεύσουμε θερμά τον Κύριό μας να κοιτάξει σπλαχνικά τα πονεμένα του παιδιά στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, να φωτίσει τους ισχυρούς, να ανακόψει τους φανατισμένους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: