Αναγνώστες

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Μάνα!!!




 
 Η κυρά-Ξανθούλα με τους δυο γιους της, μητροπολίτες Εφραίμ και Αμβρόσιο


     Πόσα παιδιά μπορεί να αναστήσει μια μάνα; ένα, δύο, τρία; Η σύγχρονη λογοκρατούμενη και απόλυτα προγραμματισμένη κοινωνία μας με τον έλεγχο των πάντων -και των γεννήσεων-  λέει ναι το πολύ σε δύο παιδιά, άντε κατά λάθος και στο τρίτο! Κι έχουμε φθάσει σε δείκτη αναπαραγωγής κάτω του 1,2, δηλαδή μειωνόμαστε ραγδαία και μη αναστρέψιμα. (Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την δυτική προοδευμένη κοινωνία οι δείκτες είναι απογοητευτικοί. Αναπαράγονται πλέον μόνο οι μουσουλμάνοι, γι' αυτό και σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά δεδομένα σε πολύ λίγα χρόνια, περίπου δεκαπέντε, ακόμη και στα δυτικά κράτη θα είναι πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
       Η κυρά-Ξανθούλα Ζωγράφου μπόρεσε κι ανέστησε δεκαέξι (!!!) παιδιά, με τη βοήθεια του Θεού, όπως ή ίδια την έζησε και την ομολογεί, και βέβαια την δική της απόλυτη παράδοση στο θέλημά Του. Σε χρόνια φτωχά και δύσκολα (δεκαετίες '50 και '60) στην πάμφτωχη Αίγινα πόνεσε αλλά και ευλογήθηκε. Ανέθρεψε τα παιδιά της με το φόβο του Θεού κι εκείνος την αξίωσε να δει δυο από τα παιδιά της μητροπολίτες, τον π. Εφραίμ στη Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και τον π. Αμβρόσιο Μητροπολίτη Κορέας και Έξαρχο Ιαπωνίας, αλλά και όλα τα υπόλοιπα στο δρόμο του Θεού με τις ευλογημένες οικογένειές τους. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα της κυρα-Ξανθούλας φθάνουν σε αριθμό τους εκατό ανθρώπους!!!
         Πριν λίγο καιρό (26 Μαρτίου) ο Κύριος την κάλεσε κοντά Του. Στην εξόδιο ακολουθία, στην κατάμεστη εκκλησία, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στην Κυψέλη της Αίγινας, μνημονεύθηκαν από όλους η ταπείνωση και η διάκρισή της, η αξιοπρέπεια και η καλοσύνη της, η αφοσίωσή της στην οικογένεια αλλά και η αγάπη προς όλους τους συγχωριανούς και συνενορίτες, το γλυκό της χαμόγελο που δεν έλειψε ούτε στις τεράστιες δυσκολίες, ούτε τότε που αποχαιρέτησε τον πρόωρα χαμένο γιο της, τον Νικόλαο, την άφθαστη νοικοκυροσύνη της, που την βοήθησε να κρατήσει το "κοπάδι" της συγκροτημένο, περιποιημένο, αξιοθαύμαστο.
        Μια γυναίκα πρότυπο και γροθιά στο καλοβολεμένο κατεστημένο μας, μια καιόμενη αναστάσιμη λαμπάδα, ολοκάρπωμα και αέναη θυσία.
          Ο Θεός την ανέπαυσε από τον πολύ κόπο της ζωής της που με τόση προθυμία ανέλαβε!
          Ας είναι για όλους μας παράδειγμα αξιοθαύμαστο και αξιομίμητο (έστω κατ' αναλογίαν!) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: