Αναγνώστες

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Υπάρχει και ο Ιωσήφ!


 


      Συνήθως τον παραβλέπουμε. Η προσοχή μας κι η αγάπη μας προσφέρεται στο Βρέφος το τεχθέν και την Παναγία μητέρα του.
     Κι όμως ο Ιωσήφ είναι πολύ τραγικό αλλά και μεγαλειώδες πρόσωπο.
     Προστατεύει μια νεαρή ανύπαντρη κοπέλα που μόλις γέννησε ένα παιδί που δεν ξέρει την σπορά του. Κι αναλαμβάνει την προστασία αυτού του παιδιού και της μητέρας υπό συνθήκες φτώχειας, διωγμού, προσφυγιάς. Θα μπορούσε να εκθέσει τη Μαρία, την οποία θα περίμενε η κοινωνική κατακραυγή, ίσως και ο θάνατος κατά τα ήθη της εποχής. Θα μπορούσε να τους εγκαταλείψει και θα είχε κάθε δικαιολογία. Κι όμως "ξεβολεύεται" απολύτως και μπαίνει σε μια πρωτοφανή περιπέτεια. Σπήλαιο, φυγή στην Αίγυπτο, επιστροφή όχι στην πατρίδα, αλλά στη Ναζαρέτ, συντήρηση και επιμέλεια δύο επιπλέον ανθρώπων.   
    Έχει θεϊκά σημάδια, έχει αγγελικές προτροπές για όσα κάνει, αλλά σίγουρα έχει και μια εκλεκτή, γλυκύτατη ψυχή. Δεν έχει το απόλυτο και άτεγκτο του ανδρός, δεν έχει προκαταλήψεις και κοινωνικά ταμπού, δεν επιζητεί το δικό του βόλεμα, δεν ακολουθεί τα δικά του πλάνα και σχέδια. Είναι υπέροχο πρότυπο ανδρός. Πράγματι του αξίζει η αφιέρωση της σημερινής ημέρας.

5 σχόλια:

Ωραιοζήλη! είπε...

Χαίρε Σταυρούλα μου, την είδα πρόσφατα αυτή την εικόνα και μου άρεσε πολύ...έχεις δίκιο σπάνια την συναντάμε...κι όμως είναι ακριβώς όπως το γράφεις το πρότυπο του ανδρός...!
Χαρούμενη Πρωτοχρονιά να έχεις...να περάσεις όμορφα μαζί με τους αγαπημένους σου :))))

Λήμνος είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ!
Σου εύχομαι επίσης Καλή κι ευλογημένη την αρχόμενη χρονιά!
Η εικόνα είναι από το Μοναστήρι της θεοσκέπαστης στο Σοχό (Μετόχι της Μ. Δοχειαρίου) όπου βρέθηκα την περασμένη Κυριακή.

nikosmous είπε...

Ο Ιωσήφ πράγματι καλή μου Σταυρούλα δεν ήταν ποτέ το δημοφιλές εκείνο Άγιο πρόσωπο, όσων άλλων Αγίων και Μαρτύρων!Πολύ καλά έκανες κι ανέδειξες τον ρόλο του!
Να 'σαι πάντα καλά και να περάσεις χαρούμενη Πρωτοχρονιά κι ευλογημένη νέα χρονιά με υγεία πάνω απ' όλα!!!

Λήμνος είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ, nikos mous, καλή χρονιά, ευλογημένη για όλο τον κόσμο! Αρκεί κι ο κόσμος να επιζητεί την ευλογία του Θεού και όχι την καλοπέρασή του.

Unknown είπε...

...και φαντάσου, ότι, όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο Δημήτριος Παναγόπουλος, κάθεται άπραγος επάνω γιατί έχουμε ξεχάσει να ζητούμε τις πρεσβείες του...
Αληθινό πρότυπο συζύγου, πατρός, αδελφού, φίλου, προστάτου, π λ η σ ί ο ν ...
Ας έχουμε πάντα τις πρεσβείες του κοντά μας...
(ευχαριστούμε για τη δημοσίευση. Παρεμπιπτόντως πεσούσης (καλό, έ;) της εορτής των Χριστουγέννων Κυριακή, η Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα που γιορτάζουν οι τρεις άγιοί μας - ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ, ο Δαβίδ ο προφητάναξ και βασιλεύς και ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος - μεταφέρεται την Δευτέρα μετά την εορτή αφού δεν υπάρχει άλλη Κυριακή ενδιάμεσα παρά αυτή η χαρακτηρισμένη ως "προ των Φώτων", (που μας έρχεται)
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλη την παρέα.)